Quarantaine

Quarantaine
Veertigdagentijd 2020: Quarantaine
De term quarantaine is afgeleid van het Italiaanse woord voor veertig: ‘quaranta’ en vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw toen tijdens de pestepidemie de schepen veertig dagen (quaranta giorni) voor de haven van Venetië moesten wachten.
lees meer »
 
Spiegel voor de samenleving

Spiegel voor de samenleving
Het boek Exodus houdt ons een spiegel voor. Het laat zien waar het op uit kan draaien als je denkt de macht te hebben de samenleving naar je hand te zetten. Dit Bijbelboek stelt vragen bij onze welvaart. Want ten koste van wie leven wij in het rijke westen in weelde?
lees meer »
 
Kerst vier je samen

Kerst vier je samen
Kerst vier je samen.
Het is de titel van de kerstreclame van de Plusmarkt.
Kent u hem? Iedereen zit klaar aan een gedekte tafel. De kalkoen is al gereserveerd en opeens gaat de telefoon.
Iedereen pakt borden, het eten, de glazen, de wijn, stapt in de auto en rijdt weg, om uiteindelijk in het ziekenhuis te komen waar een ander familielid net bevallen is. En daar hebben ze uiteindelijk hun kerstdiner. Op de afdeling van het ziekenhuis.
Want: Kerst vier je samen.
lees meer »
 
Liturgie

Liturgie
Tijdens mijn opleiding tot predikant leerde ik dat liturgie een ‘heilig spel’ is. In de liturgie doen we even of het Koninkrijk van God al is aangebroken en we elkaar en God kunnen ontmoeten. De liturgische elementen helpen ons bij die ontmoetin-gen: in lofzang, in stilte, in gebed, in het Woord. Om de liturgie als heilig spel te kunnen beleven, is het handig om iets van de achtergrond te weten.
lees meer »
 
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een leuk spelletje: ‘Ik zie ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is…. Een mooi tijdverdrijf in de wachtkamer, of tijdens een lange autorit..

Het vraagt meer dan alleen maar goed kijken zo’n spelletje. Je moet je verplaatsen in de ander en proberen door haar/zijn ogen te kijken. Zo is het ook met van die mooie tekeningen met en dubbele bodem. Wat zie jij? Een oude vrouw of een jonge dame? Ziet je buurman hetzelfde? De kunst is om vanuit het juiste perspectief te leren kijken.
lees meer »
 
Duurzaam in Leipzig

Duurzaam in Leipzig
In het Hemelvaartsweekend waren Bernard, Elske en ik, samen met nog 22 gemeenteleden van de Duinzichtkerk en de Christus Triumfatorkerk, te gast in Leipzig.
lees meer »
 
Try God

Try God

Onze vakantie was dit jaar ver weg. We trokken door het land van Trump. Een prachtig land, met indrukwekkende steden en overweldigend natuurschoon.
Wat ook opviel was de aanwezigheid van de kerk in de Verenigde Staten.
lees meer »
 
Pinkstercredo

Pinkstercredo

Wij geloven - Pinkstercredo

Ds. Roel Bosch ging op de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren voor in onze kerk. Hij las een prachtige geloofsbelijdenis voor uit 'Vieren', teksten uit de Iona Community. 

lees meer »
 
Wir sind das Volk

Wir sind das Volk
“We hadden met alles rekening gehouden, behalve met kaarsen en kerkdiensten.” Deze verassende uitspraak werd in 1989 gedaan door een hoge Stasi-officier na de val van de Berlijnse muur.
De uitspraak staat in het boek Geloof laat een muur vallen.
lees meer »
 
Caravaggio

Caravaggio
In januari 2019 bezocht ik in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling ‘Caravaggio en Europa’. Een prachtige tentoonstelling over de invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) op een aantal Nederlandse schilders.
lees meer »
 
Elevatorpitch

Elevatorpitch
Op 12 januari 2019 mocht ik een 'elevatorpitch' houden op de kerkenradendag van de Missionaire Specialisatie over de Christus Triumfatorkerk. In een minuut een schets geven over onze kerk. Ik overschreed nèt de tijd...
lees meer »
 
De dirigent

De dirigent
Vorige week (januari 2019) was ik naar de film. In het stijlvolle Pathétheater op de Buitenhof gingen Elske en ik naar De Dirigent. De film speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen. De hoofdpersoon in de film is Antonia Brico. Ze groeit op in een arm Nederlands adoptiegezin in San Francisco. Ze heeft één grote passie: ze wil dirigent worden. En dat valt niet mee…
lees meer »
 
Honderd jaar

Honderd jaar
In november was ik op bezoek bij een mevrouw die even eerder honderd jaar was geworden. Op de fiets naar ‘Landscheiding’ stel je je dan van alles voor bij zo’n bezoek. Honderd jaar, dat is een monumentale leeftijd. Deze mevrouw leefde al toen de Eerste Wereldoorlog nog (net) woedde! Wat zou ik aantreffen?
Toen ik mijn weg door het uitgebreide gangenstelsel van Landscheiding had gevonden, klopte ik op de kamerdeur. “Ja?! Kom erin!” klonk het helder en opgewekt aan de andere kant van de deur. Die drie woorden bleken een voorbode van het gesprek. Helder en opgewekt.
Wat een inspirerende ontmoeting hadden we! Hoe je met vreugde en dankbaarheid kunt terugkijken op je leven. Op je jeugd, op je werkzame leven. Hoe je kunt genieten van de aandacht en het bezoek dat je krijgt. Van de plek waar je woont.
Steeds meer raakte ik onder de indruk van deze kranige vrouw. Klein van gestalte maar helder van geest. Als je toch zo eens oud mocht worden…
 
Prefab kerk

Prefab kerk
Op donderdag 1 november 2018 had de Christus Triumfatorkerk een klein filiaaltje geopend in de Theresiastraat. Omstreeks 12.00 uur verscheen er plotseling een mooi houten kerkje bij de Albert Heijn op de hoek met de Laan van NOI.
lees meer »
 
Gesloten afdeling

Gesloten afdeling

 
lees meer »
 
Ken jij mij?

Ken jij mij?
Sinds 23 augustus fiets ik regelmatig vanaf de Kon. Wilhelminalaan Den Haag in. Over het Beatrixkwartier richting de Theresiastraat, of meteen rechtsaf de Schenkkade op. Vooral ’s morgens tussen 8 en 9 uur blijf ik me verbazen over de hoeveel mensen die op dat moment met mij de straat delen. Allereerst moet ik voorzichtig ‘in voegen’ op het fietspad bij ons voor de deur. Stromen fietsen komen hier in de spitstijden voorbij.
lees meer »